Solarni sustavi za održivu budućnost

Znamo da su obnovljivi izvori energije oni koji su među nama, sačuvani u prirodi i obnovljivi u cijelosti ili djelomično, no koje su njihove koristi? Zamjena su za fosilna goriva što znači ušteda u prvom planu, kao i smanjenje ovisnosti o nepouzdanim i nestabilnim tržištima fosilnih goriva te znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova. 
Od svih obnovljivih izvora, najveći i najmoćniji jest Sunce. Njegova ukupna energija usmjerena prema Zemlji veća je nego energija koju dobivamo iz ukupnih zaliha nafte i ugljena. Stoga koji je najefikasniji i najlakši način iskorištavanja upravo ovog izvora? Saznat ćete u nastavku!

 

Solarni sustav

Sustav koji pretvara sunčevu energiju u toplinsku energiju. Ono predstavlja rješenje za pripremu potrošne tople vode ili za grijanje prostora. Svakako je jedno od najodrživijih i učinkovitijih rješenja, no kao i sve, postoje prednosti i nedostaci implementacije.  

PREDNOSTI NEDOSTACI
Ekološki prihvatljivo rješenje Visoka početna investicija
Održivo rješenje Ovisnost o sunčevoj svjetlosti
Smanjenje troškova električne energije  
Povećanje vrijednosti nekretnine  
Kombiniranje uz postojeće sustave grijanja  

Prilikom ugradnje solarnog sustava, početna investicija je visoka, no uz uštede koje ovaj sustav postigne u periodu od 5 do 10 godina zasigurno je isplativa, a nakon toga ostvarit ćete besplatnu i obnovljivu električnu energiju tijekom cijelog životnog vijeka sustava. S obzirom da se radi o korištenju obnovljivog izvora energije, ekološki je prihvatljivo rješenje no cjelokupan rad ovisan je o sunčevoj svjetlosti i vremenskoj prognozi. Ono što je svakako prednost, solarni sustav može se kombinirati uz postojeće sustave grijanja i na taj način nadograditi učinkovitost, ali i povećati vrijednost vaše nekretnine.

Solarni kolektori

Solarni kolektori rješenja su koja pretvaraju sunčevu energiju u toplinsku energiju vode ili neke druge tekućine. Ukratko, služe za pripremu potrošne tople vode ili grijanje objekta. Sam kolektor, kao dio solarnog sustava, uz pomoć pumpe za cirkulaciju prikuplja toplinu koja se preko izmjenjivača topline odvodi u spremnik. Iz spremnika topla voda se prenosi dalje u kuću ili se sprema u spremnike za daljnje dogrijavanje. Učinkovitost pretvaranja sunčeve energije u kolektorima ostvaruje se između 40 % i 60 %. U samom sistemu za grijanje vode razlikujemo otvoreni tip, gdje voda koja se zagrijava prolazi direktno kroz kolektor na krovu, ili zatvoreni tip kod kojeg su kolektori napunjeni tekućinom koja se ne smrzava. 

Učinkovitost solarnog kolektora može se vidjeti i kod grijanja bazena gdje tijekom niskih temperatura vode održavaju temperaturu udobnom. Također osim za vodu, kolektori služe i za grijanje zraka u prostoriji u kombinaciji s već možda ugrađenim sustavom za grijanje kao što je dizalica topline ili centralna peć.

U našem asortimanu možete pronaći kompletni BOSCH Solarni paket ili samo solarne kolektore te iskoristiti priliku za sufinanciranje obnove vašeg doma zbog ugradnje obnovljivih izvora energije. Više detalja o aktualnom natječaju možete pronaći u našem blogu

Trenutnom investicijom ostvarite dugoročnu uštedu i postavite temelje za održivu budućnost.

Podijeli