Čemu služe zračne zavjese?

Inovativno rješenje za ventilaciju prostora uz uštedu energije i očuvanje kvalitete zraka – zračne zavjese. Uređaji su to koji se koriste za stvaranje zračne barijere između dvije različite klimatske zone, odnosno između unutrašnjosti objekta i vanjskog okoliša. Cilj je stvoriti brzi mlaz zraka koji tvori zid i na taj način spriječiti ulazak hladnog zraka zimi, odnosno toplog zraka ljeti, ali i ulazak nečistoća, prašine, insekata i kukaca što je posebice poželjno i potrebno za razne komercijalne, industrijske i javne objekte kao što su trgovački centri, supermarketi, restorani, bolnice, i industrijske hale. 

Glavne funkcije zračnih zavjesa

Energetska učinkovitost: Sprječavanjem miješanja unutarnjeg i vanjskog zraka, zračne zavjese pomažu u očuvanju energije potrebne za grijanje ili hlađenje prostorije. Time se smanjuju troškovi energije i poboljšava učinkovitost HVAC sustava.
Kontrola klime: Glavna funkcija zračnih zavjesa jest održavanje stabilne unutarnje temperature, te sprječavaju ulazak hladnog zraka zimi i toplog ljeti čime poboljšavaju udobnost.
Smanjenje propuha: Zračne zavjese eliminiraju propuh koji može biti neugodan za zaposlenike i posjetitelje
Zaštita od insekata i prašine: Snažan strujni tok zraka može spriječiti ulazak insekata, prašine, ispušnih plinova i drugih nečistoća iz vanjskog okruženja.
Poboljšana higijena: U prehrambenim industrijama i zdravstvenim ustanovama, zračne zavjese pomažu u održavanju higijenskih uvjeta sprječavanjem ulaska nečistoća. 

Kako funkcioniraju zračne zavjese?

Ventilatori su glavni dio zavjese te je njihova funkcija stvaranje snažnog i kontroliranog toka zraka. Oni mogu biti aksijalni, pomiču zrak paralelno s osi rotacije lopatica, slično kao propeler na avionu ili pak centrifugalni koji pomiču zrak okomito na osi rotacije, koristeći centrifugalnu silu za generiranje visokog tlaka. Neke zračne zavjese mogu biti opremljene električnim ili vodenim grijačima kako bi dodatno zagrijali strujni tok i pružili dodatnu udobnost. Takvi modeli pogodni su za hladnija podneblja. Moderni uređaji često dolaze s naprednim kontrolnim sustavima koji omogućuju regulaciju brzine zraka, temperature i drugih parametara. Neki sustavi također uključuju senzore koji automatski uključuju ili isključuju zračnu zavjesu ovisno o prisutnosti ljudi ili otvaranju vrata.

Vrste zračnih zavjesa

Komercijalne zračne zavjese su dizajnirane da se uklapaju u unutarnji dekor trgovina, restorana, hotela i ureda. Obično imaju slabije ventilatore jer su namijenjene za manje prostore s manjim protokom zraka.
Industrijske zračne zavjese izrađene su od čvrstih materijala kako bi izdržale teže uvjete rada. Imaju snažnije ventilatore za  stvaranje jačeg strujanja zraka, sposobne da pokriju veće otvore i prostore. Namijenjene su za rad u okruženjima s visokim zagađenjem, vlagom i ekstremnim temperaturama poput skladišta i logističkih centara, industrijskih hala i proizvodnih pogona, hladnjača i zamrzivača.
Higijenske zračne zavjese dizajnirane su za održavanje visokih higijenskih standarda izrađene od materijala koji se lako čiste i dezinficiraju. Sprječavaju ulazak prašine, insekata i drugih nečistoća te su upravo zbog toga namijenjene za bolnice i zdravstvene ustanove, laboratorije, prehrambenu industriju.
Zračne zavjese za hladnjače dizajnirane su da funkcioniraju u hladnim uvjetima pa čak i ispod nule. Pomažu u očuvanju temperature unutar hladnjače smanjujući gubitak hladnog zraka za prostore poput hladnjača i zamrzivača u prehrambenoj industriji, supermarketa i skladišta za zamrznute proizvode.

Koje su prednosti zračnih zavjesa?

Zračne zavjese nude brojne prednosti koje ih čine neizostavnim dijelom modernih komercijalnih i industrijskih objekata. Jedna od najznačajnijih prednosti je energetska učinkovitost. Održavanju stabilne unutarnje temperature, sprječavajući gubitak toplog zraka zimi i ulazak toplog zraka ljeti. Time se smanjuju troškovi grijanja i hlađenja, što dovodi do značajnih ušteda na energiji. Komercijalne zračne zavjese, s elegantnim dizajnom, savršeno se uklapaju u estetski izgled trgovina, restorana i hotela, osiguravajući ugodnu klimu za kupce i zaposlenike.

Koji su nedostaci zračnih zavjesa?

Unatoč mnogim prednostima, zračne zavjese imaju i neke nedostatke. Jedan od glavnih izazova je početni trošak kupnje i instalacije. Zračne zavjese, posebno one namijenjene za industrijske ili specijalne primjene, mogu biti skupe, što može predstavljati značajnu investiciju za poduzeća. Osim toga, ovi sustavi zahtijevaju redovito održavanje kako bi se osigurala optimalna učinkovitost. Prašina, prljavština i drugi zagađivači mogu smanjiti učinkovitost ventilatora i povećati potrošnju energije, što znači da je potrebno redovito čišćenje i servisiranje. 

Ono što je sigurno, zračne zavjese su učinkovit i svestran alat za kontrolu klime i održavanje higijenskih uvjeta u različitim vrstama objekata. Njihova sposobnost da smanje energetske troškove i poboljšaju udobnost čini ih popularnim izborom za mnoge komercijalne i industrijske primjene. Uz pravilnu instalaciju i održavanje, zračne zavjese mogu pružiti dugoročne koristi i značajne uštede, a za sve detalje oko montaže i samog uređaja obratite se našim stručnjacima!
 

 

Podijeli

Vezani proizvodi