Električno ili vodeno podno grijanje?

U svijetu modernog grijanja, jedna od najinovativnijih tehnologija koja je stekla sve veću popularnost je podno grijanje. Bez obzira gradite li novi dom, renovirate postojeći prostor ili jednostavno želite unaprijediti udobnost svog doma, podno grijanje može donijeti revoluciju u načinu na koji doživljavamo toplinu u našim prostorijama. Kod odabira podnog grijanja može izdvojiti dva tipa: vodeno i električno podno grijanje. Koje su njihove značajke, prednosti i nedostaci saznat ćemo u nastavku teksta.

Što je podno grijanje i kako funkcionira?

Sustav za zagrijavanje prostora putem toplinske energije koja se širi ispod podne obloge. Električno podno grijanje implementira grijaći kabel ili prostirku ispod podne obloge. Kada je sustav aktiviran, grijani elementi generiraju toplinu koja se širi ravnomjerno, zagrijavajući podnu površinu i stvarajući ugodnu temperaturu koja se postupno diže i obuhvaća čitavu prostoriju. S druge strane, vodeni sustavi podnog grijanja koriste hidraulične cijevi za nježno cirkuliranje tople vode ispod poda. Ovaj proces rezultira u emisiji topline koja se osjeti brže i na nižim temperaturama. Značajno je napomenuti da minimalna cirkulacija zraka održava ugodnu i dosljednu temperaturu diljem prostorije.

Vodeno podno grijanje

U ovom sustavu koristi se voda koja kruži kroz cijevi smještene ispod poda. Sinergijski djeluju s vašim centralnim grijanjem, gdje se topla voda pumpa kroz mrežu malih cijevi smještenih ispod poda kako bi efikasno zagrijala prostoriju. Kontinuirane cijevi eliminiraju rizik od curenja kroz spojeve, dok se podna obloga postavlja iznad njih. Bitno je napomenuti kako zbog niže potrebne temperature vode u usporedbi s radijatorima, troškovi grijanja su također niži.
Sustav je najučinkovitiji u kombinaciji sa dizalicama topline. Omogućuju pojedinačno upravljanje svakom prostorijom putem termostata. Svakako, jedna od glavnih značajki vodenog podnog grijanja jest njegova debljina, odnosno prilikom instalacije morate imati na umu da ono iziskuje više prostora, što može rezultirati različitim razinama poda ukoliko se ugrađuje samo u određenom prostoru. Potrebno je savjetovati se sa profesionalnim instalaterom te samu instalaciju prepustiti stručnom osoblju.

Električno podno grijanje

Kod električnog podnog grijanja razlikuju se dva formata: setovi prostirki i setovi labavih kabela. Prvi format uključuje sustav prethodno raspoređenih grijaćih elemenata montiranih na prostirku otvorenog tkanja, koja dolazi u kontinuiranom kolutu. Labavi kabelski sustav sastoji se od kontinuiranih kabela koji se mogu postaviti ispod završnih obloga poda, bez ograničenja rasporeda ili dimenzija prostirke te pružaju toplinu kada su uključeni.
Svakako, obje vrste električnog podnog grijanja su prilagodljiviji u usporedbi sa vodenim sustavom zbog odsutnosti glomaznih cijevi. Sama montaža električnog sustava jednostavna je; električne mreže se povežu te se postavi završna obloga. 

Kombinacija podnog grijanja s vrstom podova

Podno grijanje može se koristiti u kombinaciji s gotovo svim vrstama podova pa čak i s tepisima, ali pod uvjetom da tepih i podloga imaju dovoljnu otpornost na toplinu.
Bitno je napomenuti kako će vrijeme potrebno za zagrijavanje prostorije ovisiti i o tome ispod kakve podloge se sustav nalazi. Primjerice, debljim pločicama će trebati više vremena da se zagriju, no krajnji efekt je jednak radi li se o debljim ili tanjim pločicama.  Električno podno grijanje je pogodno za keramičke, porculanske, i pločice od prirodnog kamena, uključujući vapnenac, mramor, škriljevac, terakotu i kamenolom. Uvijek je važno koristiti fleksibilno ljepilo kako bi se osigurala adekvatna prianjanja pločica. Odabir između ova dva sustava ovisit će o specificitetima podloge i vrsti pločica koje želite koristiti.

Prednosti podnog grijanja

Ujednačena raspodjela topline
Podno grijanje pruža ujednačeno zagrijavanje prostora, s toplinom koja se ravnomjerno diže od poda prema gore što rezultira ugodnijim i konzistentnim temperaturama u cijeloj prostoriji.
Estetski aspekti
Budući da nema vidljivih radijatora ili drugih grijalica, podno grijanje omogućuje slobodnije oblikovanje i uređenje prostora, bez prepreka na zidovima.
Niži troškovi grijanja
Učinkovito rasipanje topline znači da su potrebne niže temperature kako bi se postigla željena toplina, što može rezultirati nižim troškovima grijanja.
Udobnost
Uz podno grijanje izlazak iz tuša na toplo tlo pruža divan osjećaj, kao i bosonogo hodanje za vrijeme nižih temperatura.
Jednostavnost
Cijeli sustav zahtijeva vrlo malo ili nimalo održavanja te često dolazi sa doživotnim jamstvom što pruža sigurnost i bezbrižnost.

Nedostaci podnog grijanja

Visoki početni troškovi
Inicijalna instalacija podnog grijanja obično zahtijeva veći početni kapital u usporedbi s konvencionalnim sustavima grijanja.
Složenost instalacije
Instalacija podnog grijanja može biti složen proces, osobito u slučaju vodenih sustava koji uključuju postavljanje cijevi ispod poda.
Ovisnost o podnoj oblozi
Vrsta poda može utjecati na učinkovitost podnog grijanja. Neke podne obloge mogu bolje provoditi toplinu od drugih, pa je važno odabrati podnu oblogu koja je pogodna za ovu vrstu sustava.
 

 

 

 

Podijeli