Dizalice topline Hitachi Yutaki - elektrifikacija grijanja

“Elektrifikacija zgrada” popularna je riječ koja sve više dobiva zamah u industriji, označavajući pomak od tehnologija koje troše fosilna goriva na čišće, obnovljive izvore energije do energetskih zgrada. Većina zgrada koristi više vrsta goriva, struju za napajanje rasvjete, kućanskih aparata i stvari poput interneta te plin za štednjake, peći i kotlove.

Krajnji cilj elektrifikacije zgrada je prijelaz s fosilnih goriva na električnu energiju koju osiguravaju solar, vjetar i drugi izvori. Jedna od tehnologija koja prednjači je dizalice topliine (toplinska pumpa), tehnologija koja drastično smanjuje potrošnju energije za grijanje i/ili potrošnu toplu vodu.

Što je dizalica topline?

Jednostavno rečeno, dizalice topline koristi dostupnu toplinu iz zemlje ili zraka za proizvodnju energije potrebnu za grijanje, hlađenje i potrošnu toplu vodu. To je svestrana tehnologija koja se može koristiti u svim vrstama zgrada, poput domova i poduzeća.

 

 

Dizalice topline trebaju električnu energiju za rad, međutim, budući da iskorištavaju toplinsku energiju iz obnovljivih izvora, toplinska snaga je veća od električne energije koju troši. To je jedan od razloga zašto je postala ključna tehnologija u elektrifikaciji zgrada, posebno u cijeloj Europi i Velikoj Britaniji.

Kao što je ukratko spomenuto, postoje dizalice topline iz zemlje i zraka. U ovom članku raspravljamo o dizalicama topline izvora zraka, od kojih možete birati između dvije glavne vrste:

Zrak-zrak
Slično kao i klimatizacijski sustavi, osiguravaju grijanje i hlađenje te zahtijevaju unutarnju jedinicu za ispuhivanje zraka u željeni prostor.

Zrak-voda
Koji koristi toplinu izvučenu iz vanjskog zraka za proizvodnju tople vode za sustave grijanja kao što su radijatori i podno grijanje. Dizalice topline zrak-voda također se mogu koristiti za hlađenje, kao i za proizvodnju tople vode za kućanstvo.

Upravo na potonje se fokusiramo, dizalice topline zrak-voda s izvorom zraka.

 

 

Prednosti i nedostaci dizalica topline

Nagovijestili smo da su dizalice topline zrak-voda jedna od najzelenijih opcija za grijanje, ali koje su točno prednosti?

Prednosti dizalica topline

  • Niži operativni troškovi, ušteda novca u usporedbi s drugim sustavima grijanja
  • Uvelike smanjuje emisiju stakleničkih plinova
  • Može osigurati grijanje, hlađenje i ovisno o sustavu, potrošnu toplu vodu
  • Manje održavanja, pružajući vlasniku pouzdan rad tijekom cijele godine
  • Sigurniji način grijanja doma u usporedbi sa sustavima koji se temelje na izgaranju
  • Možete ispuniti uvjete za poticaje za obnovljivu energiju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti

Naravno, postoje i "nedostatci" koje treba uzeti u obzir kada razmišljate o ugradnji dizalice topline zrak-voda:

Nedostatci dizalica topline

  • Dizalice topline imaju visoku početnu cijenu u usporedbi sa standardnim stambenim klima uređajima
  • Mogu biti teži za ugradnju, osobito ako se postavlja podno grijanje

Kako svijet poduzima korake da postane zeleniji i nastoji prihvatiti čistiju, obnovljivu energiju u što je moguće više aspekata našeg svakodnevnog života, nudi tehnologiju poput ove koja stvara pozitivan zajednički cilj između tvrtke i korisnika. Serija dizalica topline Hitachi Yutaki R32 zrak-voda ima za cilj upravo to.

 

 

Hitachi dizalice topline zrak-voda: serija Yutaki R32

Hitachi Yutaki R32 serija je serija vrhunskih dizalica topline zrak-voda koje su postale sinonim za učinkovitost.

S jedinicama koje mogu osigurati grijanje, hlađenje i/ili potrošnu toplu vodu, serija Hitachi Yutaki R32 je svestrana i pravi je izbor za gotovo sve vrste zgrada. Modeli se mogu kombinirati s novim ili postojećim radijatorima, podnim grijanjem i drugim grijačima.

U svom nazivu, R32 se odnosi na vrstu rashladnog sredstva koje se koristi i u slučaju Yutaki R32, ovo rashladno sredstvo pomaže smanjiti utjecaj globalnog zagrijavanja jedinice do 70%.

Impresivno, zar ne? Pa, pogledajmo pobliže što serija ima za ponuditi.

Hitachi Yutaki S R32 - Grijanje, hlađenje i potrošna topla voda

S 3 modela od 4,3 kW do 8 kW, možete očekivati neprekidan rad od -25°C –46°C zadržavajući učinkovitost. Detaljnije, rad grijanja je od -20°C do 25°C, a hlađenje od 10°C do 46°C. Koristeći podno grijanje i radijatore, Hitachi Yutaki S R32 također je kompatibilan s većinom spremnika tople vode za kućanstvo kako bi ponudio rješenje "sve u jednom" koje je pouzdano tijekom cijele godine.

 

 

Hitachi Yutaki S Combi R32 - Grijanje, hlađenje i potrošna topla voda s integriranim spremnikom

Uz najbolji COP, do 5,25 čak iu hladnim uvjetima, i najbolji EER na tržištu, do 5,4, ovaj uređaj nudi maksimalnu razinu energetske učinkovitosti na europskom tržištu (A+++). Hitachi Yutaki S Combi R32 ima SCOP 4,6 i može proizvoditi vodu do 60°C. Ovaj model dolazi u širokom rasponu kapaciteta (dostupno je 15 modela između 4,3kW do 8kW), što ga čini iznimno svestranim, kao i kompaktnim i gotovo tihim radom.

Hitachi Yutaki M R32 - Grijanje, hlađenje i može osigurati toplu vodu

Dostupna u 4,3kW i 8kW, ova jedinica je savršena za zgrade s ograničenim prostorom jer se sastoji od samo jedne, kompaktne vanjske jedinice. Lako se instalira i spaja na sustave podnog grijanja i opremu za hlađenje, a topla voda za kućanstvo omogućena je ugradnjom namjenskog bojlera za toplu vodu, stvarajući cjelovit sustav. Yutaki M R32 se također može kombinirati za korištenje s bojlerima ili bazenima. Kao i model Yutaki S Combi, ima isti COP i EER, a ima maksimalni kapacitet hlađenja do 9 kW.

Saznajte više o tome što možete očekivati od Hitachi Yutaki R32 serije dizalica topline ovdje:

 

FZOE: Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio dva nova javna poziva, ukupno vrijedna 195 milijuna kuna. Prvi poziv odnosi se na sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, dok je drugi rezerviran isključivo za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu. Više saznajte OVDJE.

 

 

Za ponudu Hitachi dizalica topline slobodno nas kontaktirajte putem upita na hitachi@frigo-ve.hr ili telefonom na 051/258-748 ili putem kontakt forme.

Podijeli