051 258-748

Jezik

Subvencije FZOEU za dizalice topline kao obnovljivi izvor energije

23-07-2020

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 25.06.2020. javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici legalno sagrađenih obiteljskih kuća, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. S do 60% bespovratnih sredstava, građanima će se sufinancirati povećanje toplinske izolacije, zamjena stolarije, ugradnja dizalica topline i ostalih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Zaprimanje prijava počinje 1.9.2020.

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj, koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu. Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost. Izmjene i prilagodbe Programa su prvi put donesene u 2015. godini, a drugi put u 2020. godini. Nakon usvojenih Izmjena i dopuna Programa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 25. lipnja 2020. godine nastavlja s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća.

Više informacija potražite na stranicama Fonda

Vodič kroz prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća:

Za pomoć oko izbora sustava i individualnu ponudu uređaja i instalacije obrate se našem stručnom timu na info@frigo-ve.hr ili 051/528-748