051 258-748

Kolika snaga klima-uređaja je potrebna u vašem domu?

11-05-2023

Razmišljate li o kupnji novog klima-uređaja ili nadogradnji postojećeg za svoj dom? Dok ste tražili stambene klima-uređaje, možda ste se upoznali s različitim tipovima u ponudi kao što su mono split klima-uređaji, multi-split sustavi, kanalski tipovi i razne funkcije koje nude. Također ste se zasigurno susreli s izrazom kW, ali niste baš sigurni što znači ili koja je njegova funkcija prilikom vašeg odlučivanja. U nastavku članka nastojimo objasniti kW i kako procijeniti koji bi kapacitet hlađenja trebao imati klima uređaj odgovarajuće veličine za vaš dom.

Mjerenje kapaciteta hlađenja klima uređaja: kW

Kada želite razumjeti snagu klima-uređaja, obično naletite na izraz kW. Ovo je kratica za kilovat, mjernu jedinicu energije. U klimatizaciji, to je jedinica koja se koristi za označavanje količine energije koja se koristi za uklanjanje topline iz prostora u jednom satu. Da bismo bolje razumjeli navedenu mjernu jedinicu, možemo je usporediti s kalorijama. Obje su jedinice koje mjere energiju, a baš kao i naša tijela, klima-uređaji trebaju odgovarajuću količinu energije za optimalno obavljanje svakodnevnih zadataka. Premalo njih, i izvedba bi mogla biti spora, previše i moglo bi preopteretiti sustav i prostor. Kao što je spomenuto, klima-uređaji prenose energiju s jednog mjesta na drugo, a kilovati nam govore o snazi. Na primjer, jedinica od 12000 kW može ukloniti 12000 kW iz sobe u sat vremena.

Dakle, što je više kilovata, to je veći kapacitet hlađenja i snažniji je klima-uređaj. Ova jedinica se također koristi za dizalice topline, rashladne uređaje i druge uređaje za grijanje i hlađenje. Ono što treba primijetiti jest da se za klima-uređaje kW odnosi na izlaz, hlađenje ili grijanje koje vaša jedinica osigurava vašem domu, za razliku od ulaznog kapaciteta koji mjeri koliko je energije potrebno za rad uređaja, poput peći.

Izračunajmo koliko vam je potrebno kW za vaš klima-uređaj

Na pitanje koliki kapacitet bi trebao imati vaš klima-uređaj, odgovor ovisi o veličini vašeg doma ili prostorije u kojoj će biti ugrađena unutarnja jedinica sustava klima-uređaja. Međutim, kao procjena koja se temelji samo na veličini, klima-uređaji trebaju 1kW na 10 četvorih metara.

To se izražava sljedećom formulom za izračun potrebnih kW-a:
1kW x 10 m²

Drugim riječima, ako želite hladiti prostor od 600 kvadratnih metara, trebat će vam klima uređaj od 6000 kW. Ovo je procjena za prostoriju koja je izložena prosječnim klimatskim uvjetima.

Kao drugi primjer, za hlađenje dvosobnog stana (dnevni boravak i spavaća soba) od 800 m², trebat će vam klima uređaj od 8000 kW. Za veliku obiteljsku kuću od 1000m² , bit će potreban sustav od 10000kW. Lako je izračunati kapacitet koji je potreban vašem domu nakon što razumijete gornju formulu.

Je li veći broj kW uvijek bolji?

Možda je logično misliti da što veći kapacitet klima-uređaj ima, to je bolje, bez obzira na veličinu našeg doma. Ovo je uobičajena zabluda baš kao što niža vrijednost kW od preporučenog neće biti dovoljan za hlađenje vašeg doma, viši kW također ima svoje negativne posljedice. Sjetite se samo usporedbe kalorija koju smo napravili na početku.

Kada su kilovati klima-uređaja preniski klima-uređaj će kontinuirano raditi maksimalnom snagom i još uvijek neće postići željenu razinu temperature. U osnovi, bit će previše topline što bi jedinica mogla podnijeti. To ne samo da će povećati potrošnju energije, već i smanjiti vijek trajanja klima-uređaja.

Kada je klima uređaj prejak, odnosno kada su kilovati previsoki, brzo će ohladiti prostoriju i isključiti ciklus. Zatim će se ponovno uključiti kako bi održalo temperaturu. Ovo neprekidno uključivanje i isključivanje u tako kratkim vremenskim razdobljima uzrokuje da jedinica radi više nego što je potrebno. Podrazumijeva se, jedinica većeg kapaciteta imat će veću potrošnju energije, rasipati energiju koja bi se mogla potrošiti negdje drugdje, ali i utjecati na njezin vijek trajanja.

Kako su kW povezani s energetskom učinkovitošću?

Kada uspoređujemo dvije jedinice s istim kapacitetom hlađenja, jedna od značajki koja može utjecati na našu odluku jest njihova potrošnja energije.

Postoje različiti pokazatelji energetske učinkovitosti, neki najčešći su EER (omjer energetske učinkovitosti), SEER (omjer sezonske energetske učinkovitosti), COP (koeficijent učinkovitosti) i kodiranje bojama. Klima-uređaj s višom ocjenom energetske učinkovitosti troši manje energije od analogne s istom količinom kW i nižom ocjenom energetske učinkovitosti.

Ostali čimbenici koje treba uzeti u obzir

Kao što je gore spomenuto, iako se potrebni kilovati mogu grubo procijeniti s površinom kuće, postoje i drugi čimbenici koje je potrebno promotrit. Ovo su neki od njih:

-Broj i veličina prozora i izloženost suncu. Sunčeva svjetlost se obično smatra dobrom stvari, ali prozori mogu propuštati veliku količinu topline kroz sunčevu svjetlost. Ako vaš dom ima mnogo prozora ili vrlo velike prozore, bit ćete više izloženi suncu. To može biti presudno u toplijim klimama, gdje će vašem klima-uređaju trebati više snage da rashladi vaš dom.

- Smjer u kojem je okrenut vaš dom. Način na koji je vaš dom okrenut može utjecati na način na koji akumulira toplinu tijekom dana. Općenito, kuća okrenuta prema istoku najviše je izložena suncu u najhladnije doba dana- ujutro. U međuvremenu, kuća okrenuta prema zapadu je izložena suncu u najtoplije vrijeme, od poslijepodneva nadalje.

- Klima regije. Klima-uređaj neće morati biti tako snažan na prostorima hladnije klime, dok u usporedbi s prostorima toplije klime, jedinicu će trebati koristiti češće.

-Relativna vlažnost. Ako ste iskusili vruće i vlažno ljeto, znate da veća vlažnost čini zrak toplijim i neugodnijim. To je zato što vrući zrak ne može nestati u tim uvjetima, ostaje zarobljen vlagom. Ako živite u području visoke vlažnosti potražite klima-uređaje koje imaju funkciju Dry Mode, koja pomaže u smanjenju vlažnosti zraka.

-Izolacija. Izolacija zgrade ključna je za učinkovitost klimatizacije i grijanja. Pravilno izolirana kuća spriječit će bijeg hladnog zraka i zadržati toplinu vani. Suprotno se događa s lošom izolacijom, topli dani mogu biti topliji, a hladni hladniji. Kao prvi korak provjerite ima li na vratima i prozorima otvora koji bi mogli propuštati hladan zrak.

- Raspored i distribucija kuće. Kao čimbenik na koji izravno ne utječu kilovati, već vrsta klima-uređaja, treba uzeti u obzir raspored kuće. Drugačije je hladiti studio apartman otvorenog koncepta od stana s odvojenom spavaćom sobom. Obično se time utvrđuje tip klima-uređaja koji se preporučuje, budući da su jednostruki mono zidni klima-uređaji idealni za jednokrevetne sobe dok se multi-split jedinice mogu koristiti u raznim sobama u cijeloj kući, a oba ova sustava dolaze u nizu različitih kapaciteta hlađenja.

Pronalaženje idealnog Hitachi klima-uređaja za vaš dom

Vidjeli smo da savršena snaga hlađenja klima-uređaja za vaš dom ovisi o raznim čimbenicima. Bez obzira na vrstu koju tražite da odgovara vašem domu, možete pronaći idealno rješenje u asortimanu Hitachi stambenih klima-uređaja. Od studio apartmana do velikih obiteljskih kuća i šire, pronaći ćete rješenje koje će zadovoljiti sve vaše potrebe i koje će vaš dom održati udobnim, a za svu pomoć na raspolaganju vam stoje naši stručnjaci koje možete kontaktirati putem upita na info@frigo-ve.hr ili telefonom na 051/258-748 ili putem kontakt forme.